Partymusik

guitar

Det här med musik och party brukar kunna vara en infekterad fråga i sällskapskretsar som inte alla delar samma musiksmak. Idag är det ju mixerbordsmusiken som framförallt trendar bland unga människor, och vanligtvis i sällskap om större än fyra innebära att det blir en viss krock. Alltid finns det någon syntare, hårdrockare eller folkmusikfantast med i sällskapet som inte är så nöjd med det för evigt loopade dunkandet.

Alla tycker vi väl någon gång då och då om att svänga våra lurviga i dans eller möjligen åtminstone dansliknande rörelser. Det är ganska intressant dock att se skillnaden på hur människor reagerar på olika typer av musik. Det som oftast ljuder i uteställens högtalarsystem idag är marginellt DJ:ade versioner av de mest kända house-artisternas låtar. Swedish House Mafia, Axwel och så vidare. Dansandet vet inga gränser. Dock så ser vi att vid baren står ett gäng människor som aldrig tycks lämna sin plats. Frågor man ställer sig är om de är tråkiga, mer förtjusta i ölet eller om de bara inte tycker om att dansa.

Dessa frågor brukar dock ibland få sina enkla svar så fort den musikansvarige DJ:en beslutar sig att slänga på någon gammal 80-tals dänga i stil med Bon Jovis Livin’ on a prayer. Plötsligt står de tidigare barhängande människorna nu – mitt på dansgolvet, hoppandes i eufori och sång. Det var alltså musiken de hade haft svårt för tidigare. Ofta delas denna upplevelse även med de housefrälsta som även dem står och hoppar och sjunger.

I diskussioner utanför utelokaler och barer så brukar det kunna låta som så att de euforiska rockarna berättar att de tycker att rock vore det bästa en DJ kunde spela på fredagskvällarna. Housekompisen svarar därpå att det går ju inte att dansa till, det går ju inte.

Med detta sagt så kan man nog dra slutsatsen att det finns nog egentligen, i det här fallet två kategorier. Dans och hopp/rörelse. Dansen passar sig månne bättre med housemusik. Det konflikten kan ligga i mellan de båda tyckarna är att rockaren kallar sitt hoppande för dans likväl som housefantasten kallar sitt rörelsemönster för dans. Det är helt enkelt två typer av dans medelst rörelsemönster, och bara definitionen skapar olika åsikter.